Historische Vereniging Koog-Zaandijk

NIEUWS

Geslaagde middag over leven en werk van Jan Adam Zandleven

Op 22 september vond in de Koger Vermaning de lezing plaats over het leven en werk van Jan Adam Zandleven (1868). De ambitieuze vader van Jan Adam Zandleven, Thomas Zandleven, was rond 1865 een kwaliteitsleverancier van schilderwerk en verf met een verffabriek aan de Jan Bestevaerstraat. Zoon Jan Adam was net zo verrukt van verf en kwasten, maar dan als kunstschilder.

Ria Zandleven – Snoek heeft over het leven en werk van Jan Adam Zandleven een boek geschreven. Het boek is prachtig geschreven en leest als een roman. Aan het boek is tien jaar onderzoek door het echtpaar Zandleven vooraf gegaan. Ids Zandleven bleek een boeiende verteller. Hij vertelde de geschiedenis, ondersteund door beelden, en las een paar verhalen voor uit het boek. Leuk was dat in het verhaal extra aandacht werd gegeven aan waarom Zandleven in Koog aan de Zaan terecht was gekomen. Ongeveer 40 mensen waren deze middag aanwezig om te luisteren naar het verhaal over de familie Zandleven. 

Op de website  zandleven.nl is een tentoonstelling te zien van schilderijen die door Jan Adam Zandleven zijn gemaakt. Een prachtige website. 

Aandachtig gehoor voor een boeiende verhaal (foto : Wietske van Soest)
Ids Zandleven (foto: Wietske van Soest)
Ria Zandleven-Snoek schreef het boek (foto: Wietske van Soest)
De schilderskist van Jan Adam Zandleven
Overzicht van de zaal (foto: Wietske van Soest)