Verhalen die gedeeld moeten blijven
Op 20 april 2024 worden winkels, woonkamers en kerken opengesteld om er te luisteren naar bijzondere verhalen over wat op die locaties heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die dag herdenken we samen wat Zaankanters is overkomen tijdens Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet. Als bezoeker maak je in de intieme setting van een woonkamer of keuken kennis met persoonlijke en vaak opmerkelijke geschiedenissen.
Door Nederland openen zo’n tweehonderd deuren die verhalen toegankelijk maken. We staan stil bij de mensen die er ooit woonden en werkten. Getuigen, nabestaanden en huidige bewoners brengen de geschiedenis die achter hun voordeuren schuilgaan tot leven. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken. Ook in Zaandam, Zaandijk en Krommenie.
Want wie wist dat in de winkel Pipoos aan de Gedempte Gracht eens de gerenommeerde zilversmid Arnold Vet gevestigd was? Of dat de familie Snoek de Jodenvervolging heeft overleefd door onder te duiken in de Twentsche Bank aan de Westzijde? En dat baby Marion Swaab gered werd door de bewoonster van de Prins Hendrikstraat 139?
In Zaandam zijn Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet te vinden aan de Gedempte Gracht 16, de Westzijde 114, de Halstraat 7 en de Prins Hendrikstraat 139. Ook de Nicolaaskerk in Krommenie vertelt een prachtig verhaal, met speciale aandacht voor Jan Brasser en het Roze Verzet.
In Zaandijk is een Open Joods Huis/Hui van Verzet te vinden aan de Van der Leystraat 1, toegankelijk op 20 april a.s. van 13.30 uur tot 14.30 uur en van 15.00 uur tot 16.00 uur.
Een recente ontdekking is de onderduik van Ada Muzikant. Zij dook onder in 1943 bij de familie Boon aan de Aris van der Leystraat 1 in Zaandijk. En… zij overleefde de oorlog. De vader van Ida Boon-Verdonk overleefde de oorlog niet. Omdat hij een parachute had gevonden van een inzittende van een neergehaald Amerikaans gevechtsvliegtuig en nam het mee naar huis. Hij bracht de parachute terug maar werd toch opgepakt en de Duitsers fusilleerden Gerrit Verdonk op 13-9-1944 in Zaandam. Zijn naam staat op het monument aan de Leeghwaterweg in Zaandijk en op het monument in het Kogerpark. Over de risico’s die de familie nam en de geschiedenis van Ada en Gerrit vertelt achterkleinzoon Co Boon.
Het huis is niet rolstoeltoegankelijk.
Kijk voor het volledige programma en tijden van Open Joodse Huizen | Huizen van verzet op: Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet – 4 en 5 mei Comité Zaanstad (4en5meizaanstad.nl)
Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet wordt jaarlijks georganiseerd met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.