Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Honig Breethuis aan de Lagedijk

Het Honig Breethuis voorheen Zaanlandse Oudheidkamer maakt deel uit van de Gortershoek, de authentieke Zaandijkse woonbuurt tegenover de Zaanse Schans.

Zaanse woongeschiedenis
Het monumentale koopmanshuis dateert uit 1710, maar het is ingericht in de stijl van 1830, het jaar waarin Jacob Cornelis Breet het huis betrok, de Zaankamer liet vergroten en het prachtige geschilderde behang in de tuinkamer liet maken. Het authentieke interieur geeft een goede indruk van de wooncultuur van de welgestelde Zaanse familie die er rond 1830 gehuisvest was. Het Honig Breethuis ligt op een loopafstand van tien minuten van de Zaanse Schans.

Honig Breethuis
Ook in het Honig Breethuis is een deel van de collectie van het Zaans Museum te zien. Het verbergt achter de mooie ingangspartij een prachtig interieur met beschilderde behangsels, een rijk gedecoreerde tuinkamer, kostbaar hout en marmer en kasten vol serviezen. Het laat de inrichting zien van een woning van een 18de eeuwse Zaanse doopsgezinde koopman. Een bijzonder huis met een prachtig uitzicht op de Zaan.

De drie papierbalen – Anno 1766
Afkomstig van pakhuis van Blaauw aan de Zaanweg, Wormerveer, waar nu de ingang van het park is. In 1766 stichtte Dirk Jansz Blaauw het Blaauwe Hof aan het Hennepad te Wormerveer met woningen voor zijn arbeiders.

D’ stad Allekante
Op de steen staat gebeiteld: D’Stad Allekante, Ao. 1732 April, Leydt Iacob Iacobse Middelhove Hier de eerste steen. In 1934 verwijderd uit een voormalig wijnkoperskantoor in Krommenie, Noorderhoofdstraat 37, gesloopt 1934. De tekst er onder is nadat de gevel werd gezandstraald en opnieuw gevoegd, vrijwel geheel onleesbaar.

Gouden Zalm
Afkomstig uit het huis “De Gouden Zalm”, Westzijde 9 te Zaandam, even ten noorden van de Vinkenstraat, waar de fam. Van Wessem woonde. Men zegt dat daar tijdens de watersnood van 1825, waaruit de Wormerplas ontstond, binnenshuis een zalm werd gevangen. Maar wellicht was het een boerenkarper. In werkelijkheid was de familie Van Wessem eigenaar van de houtzaagmolen “De Vergulde Zalm” bij de Hogendijk. Toen het huis werd gesloopt ging de gevelsteen naar de Zaanlandse Oudheidkamer.

Drie Potas vaten – anno 1727. Steen uit het voormalig weeshuis op het Zuideinde in Wormerveer, dat eerst een koopmanshuis was. Het werd in 1911 gesloopt. De steen verwijst waarschijnlijk naar het beroep van de eerste bewoner. Potas (kalium carbonaat) werd bereid uit houtas en gebruikt voor het bleken van hennep voor de zeildoekweverij. De branderijen waren zeer hinderlijk voor de omgeving.

Achterzijde – Gevelstenen uit de beschuittoren van Wormer.
1.- uit de Noordgevel-Wapen van Prins Maurits met de naam Dirck Jacobs die Ruyter, een schepen
2.- uit de Oostgevel – Tuin van Holland – Pieter Cornelisseen Omen, burgemeester,
3.- uit de Westgevel – Willem Gerritsen, burgemeester.
Onder de steen met het wapen was nog een steen met het beeld van prins Maurits er op.

Bezoekadres: Lagedijk 80, 1544 BJ Zaandijk. tel: 075-6217626.

Openingstijden
Donderdag t/m zondag:
1 april t/m 30 september van 13.00 – 17.00 uur
1 oktober t/m 31 maart van 13.00 – 16.00 uur

Gesloten op oud- en nieuwjaarsdag, Koninginnedag, eerste paas-, eerste pinkster- en eerste kerstdag.