Op 4 januari 1921 werd door de heren De Rooi, Reichart en Beunder de socialistische toneelvereniging Kunst na Arbeid opgericht te Koog aan de Zaan. Kunst na Arbeid was bedoeld voor de inwoners van de dorpen Koog aan de Zaan en Zaandijk.
Volgens de notulen werd er in de beginjaren meer vergaderd dan toneelgespeeld. Maar werd er een uitvoering verzorgd, dan was dit een socialistisch stuk, want om lid te kunnen worden van de toneelvereniging, was het lidmaatschap van de SDAP een pré. In begin jaren dertig melden zich zoveel leden aan dat er zelfs een ledenstop was, men vond een aantal van 30 leden het maximum.
Kunst na Arbeid heeft in zijn bestaan veel met vaste regisseurs gewerkt. De eerste regisseur welke lange tijd de regie (1932-1940) voerde bij Kunst na Arbeid was de heer Frans Nienhuys (Utrecht, 3 augustus 1905 – Amsterdam, 6 juni 1994). Hij was de presentator van het eerste verzoekplatenprogramma op de Nederlandse radio. Onder de titel ‘Men vraagt en wij draaien!’ werd het programma van 1935 tot 1951 uitgezonden door de VARA en van februari 1961 tot en met augustus 1974 op de zeezender Radio Veronica.
In de crisisjaren werden op de Lagedijk te Zaandijk gratis kaarten uit gedeeld om mensen naar binnen te lokken om tenminste nog enkele stoelen bezet te krijgen. Over de oorlogsperiode is helaas niets bekend, de eerste feiten aangaande Kunst na Arbeid daarna dateren uit 1946, de vereniging had zijn socialistisch stempel vaarwel gezegd en vanaf toen kon iedereen lid worden van Kunst na Arbeid.
Het ledental was vlak na de oorlog behoorlijk zo’n 20-25 leden waaronder een aantal mensen van het ter ziele gegane Rooswijck Cabaret die de overstap maakten naar Kunst na Arbeid, waarvan Nel van Luijk (foto) en Ben Kamperman vele jaren zijn gebleven. Vanaf 1950 t/m 1963 was de heer Cor Bond de vaste regisseur bij Kunst na Arbeid. Hij heeft het stokje overgegeven aan de heer Jan Beunder die de regie van 1963 t/m 1965 verzorgde.